Ελλήνων Αφηγήσεις

Posted by Μηνάς Παπαγεωργίου On 12:53

Το νέο μου online project συνεντεύξεων!







Προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, στα χρόνια της φοίτησής μου στο Γυμνάσιο, έπεσε τυχαία στα χέρια μου ένα τεύχος του περιοδικού "Δαυλός". Η ανάγνωση του εν λόγω εντύπου, αλλά και των τευχών που προμηθεύτηκα τα επόμενα χρόνια, ικανοποίησαν ακόμη περισσότερο τη διαχρονική δίψα μου για "out of the box γνώση" αναφορικά με μια σειρά από ζητήματα που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει "αποκλίνοντα" σε σχέση με τα συνήθη ενδιαφέροντα του μέσου όρου των σύγχρονων Ελλήνων (λίγα χρόνια νωρίτερα, στα 13 μου, είχα διακριθεί σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό των "ΝΕΩΝ" για το εφημεριδάκι που είχα κυκλοφορήσει σε στενό κύκλο φίλων και συγγενών στην ακριτική Κάρπαθο).
Είναι γεγονός ότι η ενασχόλησή μου με τα ζητήματα που έθιγε ο "Δαυλός" (αρχαία φιλοσοφία, άγνωστη ιστορία, σύγκρουση ελληνισμού-χριστιανισμού, ελληνική ταυτότητα κ.α), άλλαξαν σταδιακά την ιδιοσυγκρασία και την οπτική μου σε μια σειρά από ζητήματα, που μπολιάστηκαν μέσα στο χρόνο μέσω της ανάγνωσης χιλιάδων βιβλίων και άρθρων, πολύωρων συζητήσεων με άλλους ερευνητές, ομοϊδεάτες και μη, αλλά και προσωπικών σκέψεων/αναλύσεων. Από το 2002 έχω γνωριστεί και συζητήσει με εκατοντάδες ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας (και εκτός αυτής), παρακολουθώντας παράλληλα στενά σχεδόν όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς των συμπολιτών μας εκείνων που, με τον δικό τους, ξεχωριστό πολλές φορές τρόπο, έχουν στραφεί στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, άλλοτε με αγνά, άλλοτε με λιγότερο αγνά κίνητρα, άλλοτε σοβαρά και άλλες φορές με έναν μάλλον φαιδρό ("κιτς") τρόπο. 
Η προσέγγισή μου απέναντι στο όλο ζήτημα χαρακτηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό από μία δημοσιογραφική αλλά και κοινωνιολογική προσέγγιση, ενώ οι σκέψεις και τα συμπεράσματα που έχω εξάγει όλο αυτό το διάστημα, πάνω σε μία πληθώρα σχετικών ζητημάτων, κάλλιστα θα μπορούσαν να γεμίσουν έναν ογκώδη τόμο.

Η κατάσταση σήμερα

Στα τέλη του 2015 αποφάσισα να θέσω σε εφαρμογή μία σκέψη που είχα στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό. Είναι γεγονός ότι η είσοδος των social media στην καθημερινότητά μας, από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και εξής, άλλαξε πολλά, όχι μόνο στο διαδικτυακό γίγνεσθαι, αλλά και στις ισορροπίες κάθε πτυχής της κοινωνικής μας ζωής. Η εποχή των blogs και των διαδικτυακών φόρουμ, όπου η άποψη και τα επιχειρήματα μετρούσαν και ο ικανός και διαβασμένος ήταν ευκολότερο να αναδειχτεί, μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους χώρους των ανθρώπων που ξεκίνησαν να στρέφονται μαζικά, από τις αρχές της δεκαετίας του 80', στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, οι επιπτώσεις ήταν ραγδαίες. Η δυνατότητα του κάθε ατόμου, διαβασμένου ή παντελώς αδαούς, να εκφέρει δημόσια τη γνώμη του και να τη μοιράζεται με χιλιάδες άλλους, μια γνώμη πολλές φορές μπολιασμένη από συνδέσμους ιστοσελίδων "β' και γ΄διαλογής", που εξακολουθούν να παραπληροφορούν συστηματικά τους χρήστες του διαδικτύου, επέφερε σταδιακά την εγκαθίδρυση μιας λογικής ζούγκλας στη διαδικτυακή πραγματικότητα. Αυτός ο "διαδικτυακός θόρυβος", όπως τον αποκαλώ, καταφέρνει πολλές φορές να υπερκεράσει τις φωνές των ανθρώπων που έχουν πραγματικά κάτι να πουν, των ανθρώπων που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους μέσω ενός έργου που έχουν αφήσει πίσω τους (είτε πρόκειται για βιβλία, είτε για αρθρογραφία, είτε για την οργάνωση συλλογικοτήτων ή ποικίλων μορφών δράσης, είτε για το πράο και δημοκρατικό τους πνεύμα, είτε για το σεβασμό που απολαμβάνουν ως προσωπικότητες), των ανθρώπων που εν τέλει "τράβηξαν το κουπί" του συγκεκριμένου ρεύματος τα τελευταία 35 περίπου χρόνια, με τα λάθη και τα στραβά τους, με τις αδυναμίες και τους εγωισμούς τους, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έτσι κι αλλιώς ενυπάρχουν σε κάθε άνθρωπο.  

Το project

Το "Ελλήνων Αφηγήσεις" είναι ένα φρέσκο διαδικτυακό project, που δεν περιορίζεται από το χρόνο (με δυο λόγια είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί). Πρόκειται για μία σειρά από on camera συνεντεύξεις που θα πάρω από ανθρώπους, οι οποίοι από τις αρχές της δεκαετίας του 80' πρωτοστάτησαν με το έργο και τη δράση τους στη στροφή ενός σημαντικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η επιλογή των συνεντευξιαζόμενων θα γίνει με αυστηρά προσωπικά κριτήρια, βασισμένα στην εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι συνεντεύξεις που θα παρουσιαστούν θα έχουν διττό ρόλο: Αφενός τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου για την ιστορία της εξέλιξης του συγκεκριμένου "χώρου" στην Ελλάδα και αφετέρου την αποτύπωση των σχετικών απόψεων και τάσεων κατά την παρούσα χρονική περίοδο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα να παρακολουθούν το υλικό που θα ανεβαίνει κατά διαστήματα, πραγματοποιώντας εγγραφή (subscribe) στο σχετικό κανάλι του youtube, αλλά και στην ειδική σελίδα στο facebook που κατασκευάστηκε για αυτό το σκοπό.

Με εκτίμηση,

Μηνάς Παπαγεωργίου (meta-journalist), 20/12/2015

0 comments

Post a Comment